Evenimente si sarbatori culturale

,,Colegul nostru, ION

 

Robotul ION  a poposit în ziua de 13 martie 2023  în colegiul nostru alături de domnul ministru al digitalizării, Burduja Sebastian.

Am auzit pentru prima oară: „Salut! Eu sunt ION!” și repede gândul a zburat la bibliografia obligatorie de la limba și literatura română, la un test de lectură din romanul lui Rebreanu. Dar ce să vezi?!

O aparentă oglindă, atașată la multe cabluri, ne răspundea la întrebări și noi am intrat în acest joc.   L-am întrebat, ne-a răspuns, s-a mai încurcat și l-am înțeles (că doar ni se întâmplă), dar ne-am dat seama că poate să evolueze, poate să devină partenerul nostru de învățare, colegul nostru. Și atunci l-am privit altfel…

„NOI suntem ION” este un proiect ambițos, de cercetare românească în domeniul inteligenței artificiale, aflat în stadiul de stocare și prelucrare a informațiilor, pentru ca mai târziu să ne poată oferi răspunsuri. Fiind la început, robotul mai are multe aspecte de îmbunătățit, dar salutăm apariția lui în mijlocul nostru. Am fi vrut să petrecem mai mult timp cu el, să poată să ne cunoască pe toți, elevi și profesori, un colectiv de oameni entuziaști care prețuiesc valorile trecutului și le armonizează cu inovațiile prezentului.

,,ZIUA NAȚIONALĂ A LECTURII

15.02.2023

 

De Ziua Naţională a Lecturii, colegiul nostru a organizat un spaţiu destinat cărţii, în holul liceului:

În sălile de clasă, elevii şi profesorii au participat la un adevărat ,,maraton al lecturii”:

Am reprezentat grafic fragmente din cărţile preferate:

În spaţiul special amenajat în holul liceului, elevii au avut oportunitatea întâlnirii cu scriitorul Viorel Gongu, absolvent al Colegiului Naţional ,,Aurel Vlaicu”. Au întrebat, au iscodit, au cerut opinii şi recomandări, iar domnul Viorel Gongu a fost când absolventul, liceanul cu un sac de amintiri, când poetul, de o mare sensibilitate:

Într-un ,,dialog al artelor”, elevii noştri au recitat poezie eminesciană, transpusă pe muzica lui Vasile Popovici, interpretată la violoncel de doamna profesoară Neaţă Camelia:

Am urmărit dramatizarea ,,Scrisorii III” de Mihai Eminescu, într-o mică scenetă interpretată de elevii de la Colegiul Tehnic Mecanic ,,Griviţa”, coordonaţi de domnul profesor Deloreanu Marius:

Cu fiecare carte citită, descoperim noi orizonturi, devenim mai creativi, mai empatici, mai înţelepţi, mai buni! Cărţile ne pot schimba viaţa!

 

,,Mihai Eminescu. Destin şi vers creştin”

ZIUA CULTURII NAŢIONALE  SĂRBĂTORITĂ LA COLEGIUL NAŢIONAL ,,AUREL VLAICU”

De Ziua Culturii Naţionale, la împlinirea celor 173 de ani de la naşterea marelui nostru poet Mihai Eminescu, catedra de Limba şi literatura română a organizat un concurs de lectură şi interpretare, cu participarea elevilor selectaţi din clasele a X-a şi a XI-a. Organizaţi în grupe de lucru, elevii coordonaţi de doamnele profesoare Briciu Nicoleta, Calafeteanu Gabriela, Giura Irina şi Iana Beatrice, au comentat teme şi motive romantice, au analizat texte la prima vedere, din creaţia lirică şi în proză a lui Mihai Eminescu. De asemenea, elevii s-au întrecut în creaţia unor mici catrene-omagiu.

 

POVESTEA NOASTRĂ DE IARNĂ

BAZARUL DE CRĂCIUN – 6 decembrie 2022

,,Bazarul de Crăciun” este un eveniment organizat anual în holul Colegiului Naţional ,,Aurel Vlaicu”, în vederea strângerii de fonduri în scop caritabil. Elevii din toate clasele, coordonaţi de profesorii-diriginţi, au participat cu diverse decoraţiuni şi dulciuri tradiţionale de Crăciun, pregătite atât de copii, cât şi de părinţi:

 Serbarea de Crăciun – 21.12.2022

Sfârşitul de an calendaristic ne-a adus din nou împreună, să ne bucurăm de Sărbătoarea Naşterii Domnului. La serbarea organizată în holul Colegiului Naţional ,,Aurel Vlaicu”, a participat unui număr impresionant de elevi, coordonaţi de cadrele didactice.

Cuvântul de deschidere i-a aparţinut doamnei director Ghigeanu Nela, care a adresat tuturor cadrelor didactice, elevilor şi părinţilor, reprezentanţilor comunităţii, calde urări de sănătate şi prosperitate.

Momentele artistice au fost prezentate în versuri, cu emoţie, dar şi cu umor, de către elevii Buşilă Maria, Lungu Andreea, Olteanu Vlad (clasa a IX-a E) şi Niţă Alexia (clasa a XI-a B), coordonaţi de doamna profesoară Calafeteanu Gabriela.

Într-un decor magic de Crăciun, elevii talentaţi au pregătit o mică expoziţie de pictură de iarnă, intitulată ,,Bucuria copilăriei”, sub îndrumarea doamnei profesor Roxana Dumitrache:

 

Elevii de la clasele a XI-a B, C, E şi a XII-a C, D, au participat la un atelier de pictură pe sticlă, coordonat de doamna profesoară Tăşchină Florenţa. Elevii au împodobit bradul cu globuri personalizate, lucrate cu migală:

 

Am ascultat colindele interpretate de corul Bisericii Sfântul Gheorghe-Griviţa:

 

Am aplaudat pe colindătorii noştri, de la clasele a IX-a şi a X-a A, care au cântat alături de duetul ,,Duo ViolinCello”. La vioară – doamna Elena Albu, la violoncel – doamna profesor Camelia Neaţă. Profesorii coordonatori au fost Neaţă Camelia şi Sfar Elena:

 

,,Crăciunul – o călătorie spre propriul sine” este sceneta pregătită de clasa a X-a E, coordonată de doamnele profesoare Briciu Nicoleta şi Florentina Constantinescu:

 

A urmat un concert de colinde şi un dans tematic de Crăciun, interpretate de elevii clasei a XI-a E, coordonaţi de doamna profesoară Constantinescu Raluca:

 

,,Mary did you know” este colindul interpretat de elevele de la clasa a XII-a D, coordonate de doamna profesoară Bălan Florina:

 

Un moment artistic deosebit ne-a fost oferit de elevul Necula Teodor, de la clasa a XI-a C, care a interpretat la saxofon câteva dintre cele mai cunoscute cântece de Crăciun. Coordonator: doamna profesoară David Anamaria Crina.

 

A urmat un dans tematic, interpretat de trupa ,,Special dance”, din cadrul Academiei de dans ,,Dance World”.

 

Tot un dans tematic de Crăciun ne-au oferit şi elevii clasei a XII-a C, coordonaţi de doamna profesoară Stan Mihaela:

 

Clasa a XI-a B a interpretat un dans modern, coordonat de doamna profesoară Saroşi Mirela:

 

Dansul tradiţional ,,Braşoveanca”, interpretat de elevii clasei a X-a B, a fost coordonat de doamna profesoară Stan Mihaela:

 

A urmat valsul ,,Once upon a december”, interpretat de elevii clasei a IX-a A, coordonaţi de doamna profesoară Preda Iarina:

 

Ce este Crăciunul?” este piesa interpretată de elevii din trupa de teatru ,,SERTISSAGE”, a Colegiului Naţional ,,Aurel Vlaicu”, coordonaţi de doamna profesoară Iana Beatrice, după un scenariu realizat de elevele Cociș Maria și Stanciu Mara, de la clasa a XI-a D:

 

Un moment de neuitat ne-a fost oferit de clasa a XI-a B, care ne-a oferit un dans clasic, coordonat de doamna profesoară Saroşi Mirela:

 

A urmat un dans sincron al Crăciuniţelor, interpretat de elevele clasei a IX-a E, coordonat de doamna profesoară Popa Dumitra:

 

Spectacolul s-a încheiat cu recitalul ,,Bună seara, gazdă aleasă!”, realizat cu participarea elevilor selectaţi din clasele a IX-a D, E, F şi a X-a B, C, D, coordonaţi de doamna profesoară Popa Dumitra, şi cu clasicul ,,Pluguşor”, strigat cu voie bună de un grup de elevi de la clasele a IX-a E şi a XI-a B, coordonaţi de doamna profesoară Calafeteanu Gabriela: